Κατηγορίες
Ενημέρωση

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας ως βασικό του αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ανακοινώνει την έναρξη της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας»(16-22/09/2019) για το 2019, με θέμα «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο ΠΕΝ στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τους δήμους ανά τη χώρα. Στόχος είναι η προώθηση του βαδίσματος και της ποδηλασίας, αναδεικνύοντας τα οφέλη που εξασφαλίζουν οι δύο αυτοί τρόποι μετακίνησης στην υγεία, στο αστικό περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) καθιερώθηκεαπό το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων είναι τόσο η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών για στήριξη των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όσο και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Οι δράσεις της ΕΕΚ κορυφώνονται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» (22/09/2019), όπου τμήματα πόλεων ή και μικρότερων περιοχών κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τη δημόσια συγκοινωνία.

Προτεινόμενες Δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν είναι:

Επικοινωνιακές Δράσεις

  • Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας στις ηλεκτρονικές υπογραφές όλων των υπαλλήλων των συμμετεχόντων Δήμων – Οργανισμών.
  • Διασπορά της πληροφορίας μέσα από δελτία τύπου, ιστοσελίδες  και τα κοινωνικά δίκτυα.
  • Χρήση δημόσιων οθονών – πχ. Πλατφόρμες μετρό – για μετάδοση μηνυμάτων.
  • Επίσης, όπου υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, μεταφορά σε σελίδα με πληροφορίες για τη βιώσιμη κινητικότητα.
  • Συμμετοχή των σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας (green snake).
  • Συμμετοχή εταιρειών, επιβράβευση εργαζομένων που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
  • Χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για επιβράβευση των επιβατών των μέσων μεταφοράς και των ποδηλατών – πχ, τσάντες, δώρα βιβλία, αναψυκτικά κλπ.
  • Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *